De Spaanse Waterhond

De Spaanse Waterhond of Perro de Agua Español

De Spaanse Waterhond, valt zoals de naam al zegt onder de Waterhonden, net zoals zijn verre neven de Lagotto Romagnolo, de Portugese Waterhond, de Barbet, de Ierse Waterspaniel en de Friese Wetterhoun.

Spaanse Waterhond teefje

In Spanje werden ze gebruikt voor allerlei doeleinden.

Ze werden gebruikt
– als retriever bij de (eenden)jacht,
– als herdershond voor geiten en koeien,
– én als hulp bij de visser om te de boten naar binnen te brengen, om overboord gevallen spullen op te duiken en om boten te bewaken aan de kade.

Later heeft ook de Spaanse politie gebruikt gemaakt van Spaanse Waterhonden

Naast al deze taken worden sommigen gebruikt als reddingshond om mensen op te sporen na een natuurramp, zoals na een aardbeving.

De Spaanse Waterhond in de praktijk

Zoals je hierboven kunt lezen zijn Spaanse Waterhonden veelzijdige werkhonden. Ze zijn erg op de baas gericht en zijn wantrouwig tegenover vreemden. Een Spaanse Waterhond koop je voor jezelf en niet voor de buurt.

Een aantal grappige, maar ware uitspraken die Spaanse Waterhonden goed beschrijven zijn:
“You can teach them anything, but they spook easily” en
“You can teach us anything, except flying… But we are working on it”

De Spaanse Waterhond is daarmee een hond met veel mogelijkheden, ze zijn hard op zichzelf, een tikkeltje onaangepast, maar als je ze begrijpt dan kun je je geen beter maatje voorstellen.

In de opvoeding zijn ze duidelijkheid en een leider nodig, ze moeten zich altijd veilig voelen. Ze willen niks liever dan in de buurt van de baas zijn en hem of haar een plezier doen. In principe kun je alles van ze vragen en ze zullen het proberen te doen.

Door de veelzijdigheid van de Spaanse Waterhond, kun je er verschillende dingen mee gaan doen. Dan moet je denken aan waterwerk, reddingswerk, speuren, behendigheid, brandweer oefeningen, flyball, gehoorzaamheid, bewaking, maar vergeet ook vooral de siësta’s niet!

–home–

Spaanse Waterhond James van kennel de Amaragua

de foto’s zijn afkomstig van spaansewaterhond.nl